Lacné cestovanie: Prečo prespávať v hosteloch a ako vybrať ten pravý?

Lacné cestovanie: Prečo prespávať v hosteloch a ako vybrať ten pravý?

Cestovanie po svete je jedinečný spôsob, ako spoznávať nové kultúry, preskúmavať exotické miesta a zbierať nezabudnuteľné spomienky.

Pre mnohých ľudí však cestovanie znamená veľký finančný výdavok. Cestovanie, najmä čo sa týka ubytovania, však nemusí byť vôbec drahé!

Našťastie existuje skvelá alternatíva k drahým hotelom, ktorou sú hostely. Ako lacno cestovať?

Ako lacno cestovať?

Lacné cestovanie nemusí nutne znamenať, že vaša dovolenka bude nekvalitná, nepohodlná a špinavá.

Práve naopak! Low cost cestovanie, ktorý je fenoménom každej doby, chápeme ako cestovanie s čo najnižším možným rozpočtom.

Výraz pochádza z angličtiny a možno ho doslovne preložiť ako nízkonákladové cestovanie. Ako na low cost cestovanie?

Čo je hostel?

Hostel je typ ubytovania, ktorý vznikol ako zdieľané ubytovanie pre mladých cestovateľov s obmedzeným rozpočtom.

Teraz je to perfektný spôsob, ako lacno cestovať a už dávno sa nesústreďuje len na mladých.

Hostel je teda lacná turistická ubytovňa, ktorá je určená predovšetkým pre mladých ľudí, respektíve študentov.

Na rozdiel od hotelov tu ubytovaní zdieľajú väčšinu príslušenstva a vybavenia a neplatia tu tak prísne pravidlá, ako sú v ubytovniach pre mládež.

Hostely sú ideálnou voľbou pre cestovateľov s nízkym rozpočtom, ktorí hľadajú spoločné ubytovanie v príjemnom a priateľskom prostredí.

Ponúkajú zdieľané izby s niekoľkými lôžkami, ale v dnešnej dobe aj súkromné izby pre tých, ktorí túžia po troche súkromia.

Sociálne zariadenia, kuchyňu a spoločenskú miestnosť možno nájsť spravidla na spoločnej chodbe. Ceny za noc v hosteli sa pohybujú v stovkách korún, čím sa stávajú dostupnejšou variantou pre každého.

Prečo prespávať v hosteloch?

Hostely majú mnoho výhod:

    • Nízke ceny – Ako už bolo spomenuté, najväčšou výhodou hostelov je ich nízka cena. Hostely ponúkajú ubytovanie za zlomok ceny iných typov ubytovania. V cene ubytovania v hosteli môžete mať dokonca aj raňajky, počítač s pripojením na internet alebo si požičať bicykel či kolobežku. Cena za hostel sa odvíja od jeho polohy a tiež závisí na tom, či je sezóna alebo nie).
    • Atmosféra – Hostel je nielen ideálny pre lacné cestovanie. Je predovšetkým skvelým miestom pre stretávanie sa s ľuďmi z celého sveta, a teda spoznávanie nových kultúr pod drobnohľadom. V hosteli vďaka zdieľaným priestorom môžete nadväzovať nové priateľstvá, zdieľať s ostatnými svoje postrehy, tipy a rady a tiež zážitky, či už pozitívne, alebo aj negatívne.
    • Lokalita – Ďalšou výhodou hostelov je ich poloha. Hostel sa obvykle nachádza priamo v centre mesta, v blízkosti hlavných turistických atrakcií. To vám ušetrí čas a peniaze za dopravu.
    • Užitočné informácie a tipy od miestnych – Personál hostelu býva veľmi ochotný a rád vám poskytne cenné informácie o danom regióne, odporučí vám zaujímavé miesta k navštíveniu a poradí vám s plánovaním výletov.
    • Bezpečnosť – Hostely patria k bezpečnejším typom ubytovania, preto sú tak obľúbené. Spravidla sa v nich nachádza kamerový systém, uzamykateľné skrinky a recepcia s celodennou prevádzkou.

Ako vybrať ten pravý hostel?

Pri výbere hostelu je dôležité zvážiť hneď niekoľko faktorov. Ešte pred samotnou cestou si určte rozpočet.

Hostel potom vyberte tak, aby do rozpočtu cenovo zapadol. Zvoľte hostel v blízkosti miest, ktoré máte v pláne navštíviť.

Podľa toho, či si potrpíte na súkromie alebo nie, sa riadte pri výbere izieb – nevadí vám zdieľaná izba s mnohými lôžkami a kúpeľňou na chodbe, alebo preferujete súkromnú izbu s vlastnou kúpeľňou?

Než si noc v hosteli rezervujete, odporúčame si dôkladne preštudovať recenzie a nájsť čo najviac skúseností ostatných turistov.

Spoľahlivá je v tomto prípade platforma Booking.com. Dopredu si zistite, či hostel ponúka požadované vybavenie, ako je posteľná bielizeň, uteráky, tiež Wi-Fi, kuchynka, práčovňa atď.

Na čo si dať pozor?

Ak zvolíte zdieľanú izbu a horšie spíte, pribaľte si k veciam na cestu aj štuple do uší a masku na oči.

V jednej izbe môže spať napríklad okolo 30 ľudí, ktorí aj cez nočný pokoj môžu rozprávať, skoro vstávajú, rozsvecujú a podobne.

Na bokoch poschodových lôžok môžete na zabezpečenie súkromia nájsť prehoz. Nie všetky hostely však majú.

hostel