Animátorom v zahraničí: Ako zadarmo precestovať svet a zarobiť

Animátorom v zahraničí: Ako zadarmo precestovať svet a zarobiť

V dnešnej dobe sa najmä mladá generácia snaží nájsť spôsob, ako zarobiť pohodlnou cestou čo najviac peňazí. Ak milujete cestovanie, najlepšou možnou variantou je pracovať v zahraničí. Európa nám vďaka Európskej únii ponúka nespočet možností – od čašníka na zaoceánskej lodi po pracovné miesta v luxusných hoteloch v Grécku a Taliansku.

Najčastejšie brigády v zahraničí

Veľmi obľúbené sú najmä u žien práce v podobe au pair – teda opatrovateľky v zahraničí (obľube sa teší najmä Spojené kráľovstvo). Existuje však ešte jedna pracovná pozícia, ktorá v sebe skrýva možnosť cestovania a zároveň zárobku.

Animátori sú obľúbenou pracovnou pozíciou medzi prázdninovými brigádami. Kto je to animátor, čo je náplňou jeho práce a kde je možné si týmto spôsobom zarobiť?

Kto je to animátor?

Animátor je pracovník, ktorého hlavnou náplňou práce je spríjemniť klientom všetkých vekových kategórií ich pobyt v hotelových rezortoch počas dovolenky. Klienti teda nemusia byť len deti. Môže sa starať o zábavu seniorov či ľudí v strednom veku.

O zábavu sa stará najmä prostredníctvom rôznych športových výziev (tanec, cvičenie vo vode a pod.), večerných zábav, hier, vystúpení a odpočinkových wellness aktivitách. Na priebeh aktivít musí starostlivo dohliadať a pretože sa obvykle zapája viac hostí, táto úloha nemusí byť vždy jednoduchá.

Druhy animátorov

Náplň práce animátorov sa líši od hotela k hotelu, rezortu k rezortu. Obvykle má hotel k dispozícii animačný tím, ktorý spolu spolupracuje.

Náplň práce sa samozrejme tiež líši podľa veku hostí – inak animátor pracuje s dieťaťom a inak s dospelým.

Šéf animátor

Najvyššie postavený v hierarchii je šéfanimátor, ktorý má na starosti všetkých animátorov. Zvyčajne to býva skúsený animátor, ktorý zvláda všetky druhy aktivít a zároveň je veľmi žiadaný.

Športový animátor

Športový animátor má na starosti pohybové aktivity najrôznejších druhov – od tanca až po cvičenie vo vode. Obľúbené sú u klientov napríklad zumba, pilates či jóga.

Detský animátor

Detský animátor má na starosti najmenších návštevníkov hotela a jeho práca je náročná na energiu aj čas. Avšak ak má vzťah k deťom (čo by animátor mal mať), táto práca mu ponúka potešenie z ich spoločnosti.

Hudobný animátor

V neposlednom rade vo väčšine animačných tímov nájdete aj DJ animátora, ktorého náplňou práce je starať sa primárne o hudbu pri športových, denných i večerných aktivitách – prípadne aj na diskotéke, ak ju hotel má vo svojom repertoári.

Práca s deťmi je súčasťou povolania animátora

Veľmi často je veľkou časťou náplne práce animátora práca s deťmi – a tá nie je vždy jednoduchá. Deti sú najmä na dovolenke plné energie, nadšené zo všetkého nového, a preto často nepozorné.

Kto s deťmi pracoval, vie, aká náročná táto činnosť môže byť. Deti si vyžadujú pozornosť a neustálu aktivitu, pričom sa veľmi často stáva, že pri jednej činnosti nevydržia príliš dlho.

Úloha animátora je v tomto prípade zabaviť dieťa, pobaviť ho a darovať tak jeho rodičom pár vytúžených chvíľ pokoja na rodinnej dovolenke. Často sa stáva, že animátori pracujú spoločne na jednej činnosti. V prípade práce s deťmi je to určite výhodou, pretože „viac hláv, viac vie“ a na deti tak dozerá viac ľudí.

Prečo je pre hotel dobré mať animátorov?

Byť animátorom znamená tvoriť dobrú image hotela – musíte sa starať o to, aby atmosféra bola vždy veselá, plná pohody a príjemná. Ak sa animátor stará aj o deti, poskytuje tým deťom dôležitú stimuláciu a zároveň rodičom pár minút pokoja a voľna, ktoré si zaslúžia.

Dalo by sa povedať, že animátori sú neoddeliteľnou súčasťou hotelového priemyslu dvadsiateho prvého storočia. Moderný hotel sa bez nich takmer nezaobíde. Hostia sa tak často do hotelov vracajú okrem iného práve kvôli práci animátorov.

Koľko si animátor zarobí?

Veľmi dôležitou otázkou pri výbere povolania je samozrejme mzda. Ak uvažujete o práci animátora, určite nebudete výnimkou.

Niektoré animačné pozície sú neplatené, pričom za činnosť animátora sa „platí“ v podobe stravy a ubytovania (a pre milovníkov cestovania aj faktom, že práca sa nachádza v zahraničí). To však nie je také časté.

Priemerná hrubá mzda animátora sa podľa webu Edukee pohybuje okolo 27 000 korún, inde sa uvádza 550 – 630 eur čistej mzdy. Výplata sa ale samozrejme líši od miesta výkonu práce až po veľkosť hotela a počet návštevníkov.

animátor v zahraničí práca

Zdroje: Činnosť animátora a inštruktora v cestovnom ruchu, Edukee