Mačacie kaviarne: Kde všade ich môžete nájsť a ako fungujú?

Mačacie kaviarne: Kde všade ich môžete nájsť a ako fungujú?

Fenomén sa zrodil už pred štvrťstoročím, v Česku a Slovensku sú mačacie kaviarne trendom až posledných 10 rokov. Za tú dobu ich však stihlo vyrásť bezmála 30! Málokto možno vie, že v mnohých z nich si môžete mačku aj adoptovať. Také kaviarne sa nachádzajú v rôznych mestách po celom Česku. Spolupracujú s útulkami a snažia sa o to, aby sa osamelé mačky a kocúri mali čo najlepšie a zároveň aby ​​sa im čo najrýchlejšie podarilo nájsť nový domov. Ako funguje mačacia kaviareň? Kde navštíviť mačaciu kaviareň?

mačacie kaviareň

Čo je mačacia kaviareň?

Mačacia kaviareň (anglicky Cat Café) je taký podnik, kde vám okrem kávy a dezertov naservírujú aj chlpy. Nie na tanieri, ale v podobe mačiek a kocúrov. Ide o tematickú kaviareň, kde sú hlavnou atrakciou mačky.

Zvieratá sú neoddeliteľnou súčasťou mačacej kaviarne, a tak sa k nim musíte správať s rešpektom. Môžu ležať na stole, na kresle alebo vám skočiť na klin. Vy to nielen musíte tolerovať, ale tiež navyše dodržiavať určité pravidlá – nekŕmiť ich, nijako im neubližovať, nefotiť ich s bleskom a nebudiť ich, ak práve spia. S týmto však každý, kto do mačacej kaviarne vstúpi, musí pochopiteľne počítať.

Fenomén mačacej kaviarne

Mačky svojou prítomnosťou menia atmosféru prostredia. Prípadnú negatívnu energiu dokážu vtiahnuť do seba a premeniť ju na pozitívnu. Ak sa cítite skleslí, návšteva mačacej kaviarne je skvelý spôsob, ako zlepšiť náladu.

Blahodarný účinok kontaktu s mačkou využíva felinoterapia. Felinoterapia je terapia, ktorá ťaží z mačacej prítomnosti. Odporúča sa predovšetkým ľuďom osamelým alebo psychicky chorým. Ľuďom, ktorí sú z nejakého dôvodu v psychickej nepohode, alebo ťažko nadväzujú vzťahy k ľuďom, môže mačka výrazne pomôcť. Mačky sú empatické stvorenia, tešia sa na svojho majiteľa, maznajú sa, vrnia, majú srsť príjemnú na dotyk. Cítia pohodu aj nepohodu, dokonca je overené, že spoznajú blížiaci sa infarkt alebo mozgovú príhodu.

Ako funguje mačacia kaviareň?

Mačacia kaviareň sa od bežnej kaviarne líši na už prvý pohľad. Hneď za vchodovými dverami spravidla nájdete druhé dvere či plot, aby mačky nemohli utiecť von. Rovnaká bariéra chráni aj bar, kde sa pripravuje káva a pokrmy pre zákazníkov. Všade okolo seba uvidíte najrôznejšie preliezky, škrabadlá, tunely a police; skrátka všetko, čo mačky milujú. Na stene obvykle býva stena slávy, kde sú vystavené fotky mačiek s ich menami, poprípade aj krátke predstavenie ich charakteristík a povahy či príbeh o tom, ako sa do kaviarne dostali.

Všetky mačky v mačacích kaviarňach sú vykastrované, očkované, odčervenépravidelne testované a kontrolované. Spoločnosť a pozornosť, ktorú od zákazníkov dostávajú, sa im páči.

Niektoré mačacie kaviarne majú mačky, ktoré sú domácimi miláčikmi majiteľov. Môžu to byť mačky s ušľachtilým rodokmeňom, alebo aj nájdení. Sú však ich a nikomu ich nepredajú. Iné mačacie kaviarne majú mačky z útulkov, čím opusteným zvieratám dávajú druhú šancu. Mnoho z nich potom funguje ako umiestňovacia mačacia kaviareň, kedy sú mačky určené na adopciu zákazníkov.

Koncept mačacej kaviarne vznikol v Ázii. Prvá mačacia kaviareň bola otvorená na Taiwane v roku 1998. Do podvedomia sa však mačacie kaviarne dostali vďaka Japonsku, kde bola prvá mačacia kaviareň otvorená o 6 rokov neskôr. Z Japonska sa táto móda rozšírila ďalej – do Singapuru, Thajska a potom do Európy, kde prvý mačací podnik otvorili vo Viedni v roku 2012.

Dnes je fenomén rozšírený po celom svete. Kaviarne však nezostali iba u mačiek – v mnohých krajinách, predovšetkým v tých ázijských, sa môžete pri káve a dezerte pomaznať so psami, s králikmi alebo mývalmi, s kozami, s kapybarami, ježkami či dokonca s papagájmi a sovami.

Do Českej republiky sa mačacie kaviarne dostali až v roku 2014. Teraz sú kaviareň s mačkami na nájdenie takmer po celej republike – v Brne, Ostrave, Olomouci, Prahe, Plzni alebo v Liberci.

Mačacie kaviarne Brno

Mačacia kaviareň Pelech je prvou umiestňovacou mačacou kaviarňou v Českej republike. Táto kaviareň sídli neďaleko centra mesta a všetky mačky, ktoré sa v nej prechádzajú alebo len tak leňošia v pelechoch, pochádzajú z útulku. Potom, čo sa podpíše adopčná zmluva a adoptívny majiteľ zaplatí poplatok tisíc korún, dostane odblšenú, odčervenú, vakcinovanú a podľa veku aj kastrovanú mačku. Potom si svojho štvornohého miláčika odnesie domov a posiela do kaviarne fotky, ako sa má štvornohý priateľ v novom domove dobre.

Mačacia kaviareň Olomouc

V Olomouci určitě zavítejte do ulice Vídeňské, kde se na váš těší další parta kočiček, a to v kavárně CoffeeCat. Lidé si v této kavárně chválí krásné prostředí, výbornou kávu, příjemnou obsluhu a hlavně, zvědavé a milé kočičky. Kavárna si také zakládá na pestré nabídce zákusků, nápojů a dalších dobrot. Skvělé je, že kavárna nabízí možnost adopce kočky.

Kočičí kavárna Ostrava

V centru Ostravy se nachází rodinná kočičí kavárna s názvem Čauky Mňauky cafe. Zákazníky zve na dobrou kávu, čaje, horkou čokoládu nebo matcha. Nabízí i domácí ovocné limonády, které si zákazníci velmi pochvalují. Dezerty a zákusky se mění dle denní nabídky, vždy jsou domácí a jejich výběr je široký.  Kavárna se pyšní i venkovní zahrádkou. Kočičí smečka se skládá z více jak 10 kočiček, jež většina z nich jsou něžní obři plemene Mainská mývalí.

Kočičí kavárny Praha

Kavárna Kočičí je příjemným a sympatickým podnikem, který se nachází v centru Prahy. Brzy se ale bude stěhovat do nových prostor na Prahu 1. Dveře kavárny se poprvé otevřely již v roce 2014 a poměrně rychle si získala velkou oblibu. O vaši spokojenost se zde kromě obsluhy bude starat 9 kočičích terapeutů.

mačacie kaviarne brno